En dat was Helweek

Zonsondergang tussen Purmerend en Zaandam op maandagavond

De hele Helweek hebben jullie me kunnen volgen. Ik heb geschreven over wat ik op de dagen heb gedaan, geleerd en hoe ik het thema van die dag behandelde. Misschien hebben jullie ook al door hoe ik er over denk. Toch wilde ik nog even een samenvatting geven en een aantal lessen die ik leerde delen.

Algemeen

Over het algemeen bevalt die Helweek me wel. Ik ga het regelmatig blijven doen, denk ik. En misschien zo nu en dan een ‘Heldag’ inlassen, wat Zelia ook al schreef. En ik ga een aantal regels ook toevoegen of aanpassen in mijn dagelijkse leven. De belangrijkste regels deze week, waren voor mij:

 1. Focus: Ik moet me niet overal door laten afleiden. Dit hangt samen met nummer 2:
 2. Één ding tegelijk: Als ik me focus en aan één ding tegelijk werk, krijg ik het sneller af. Ik ben productiever, sneller en secuurder. Perfect, toch?
 3. Geen social media: Nee, ik ga social media niet helemaal afzweren. Maar ik ga wel de meldingen op mijn telefoon uitzetten. En misschien verban ik het wel helemaal tussen bijvoorbeeld 9u en 17u. Want gisteren merkte ik al dat ik de hele dag zat te kijken of er weer nieuwe meldingen waren (maar niet alles gelezen, zoals ik voor Helweek wel deed).
 4. Geen tv: Ook mijn series ga ik niet afzweren. Ik vind het heerlijk om een serie te kijken. Maar, ik ga minder lang achter elkaar kijken. Niet een hele avond weggooien aan series, maar het een beetje verspreiden door de week.
 5. Gezond eten: Ik heb er vorige week helemaal geen moeite mee gehad om gezond te eten en ongezonde dingen af te slaan. Dit zou ik graag zo houden. Natuurlijk mag ik wel eens chips, taart of een stukje chocola, maar niet zo vaak als hier voor.
 6. Dagelijks een uur sporten: Iedere dag een uur is misschien wat teveel van het goede voor mij (op dit moment). Maar dat dagelijkse bewegen beviel me wel heel erg goed, vooral de variatie. Ik heb geen één dag hetzelfde gedaan. Hardlopen zal blijven en ook begin ik met wandelen met mijn moeder. Om van mijn blessure(s) af te komen en te blijven, moet ik krachttraining doen. En die yoga vond ik ook wel heel erg fijn, dus die wil ik ook graag twee keer in de week doen. Misschien doe ik dat gewoon na het wandelen. Daarbij wil ik vaker de fiets pakken, of bijvoorbeeld naar mijn vader fietsen (13,5k enkeltje).
 7. 5u opstaan, 22u slapen: Nee, die wekker gaat niet standaard op 5u. Maar vroeg op staan geeft je veel meer tijd dan dat het neemt. Ja, raar hè? Ik schrijf dit maandagavond en probeer te bedenken hoe laat ik dinsdagochtend op zal staan. Om 08.39 neem ik de bus en daarvoor moet ik me klaarmaken, maar wil ik ook graag even yoga doen en misschien wat bloggen. Dan klinkt 5u in eens zo slecht niet meer (behalve dat het nu al bijna 23u is). Oh, en ik wil liever in het weekend niet tot 10/11u blijven liggen. Dat is pas zonde!

Zonsondergang vanaf het strand bij Den Haag afgelopen vrijdagavond

Ontvolgen

Ik heb onder andere geleerd dat FOMO een stuk minder dan ik had verwacht. Ik hoef niet te weten wie vandaag een jubileum heeft, op het terras zit of weer een blog online heeft gezet (als ik dat laatste wil weten, volg ik je wel op Bloglovin’). Al die dingen die je ziet op social media? Turns out it is not that important. Dus ik ging mensen ontvolgen, zodat ik ook niet zoveel kwijt ben aan het doorworstelen van content die mij niet interesseert. En in de toekomst ontvolg ik er misschien nog wel meer.

 • Bloglovin’: Van 47 blogs volg ik er nu nog 22
 • Instagram: Van 175 accounts, volg ik er nu nog 93
 • Twitter: Van 120 accounts volg ik er nu nog 79

In de afgelopen week ben ik helemaal niet op sociale media geweest voor privé gebruik, alleen voor een klant. Ik heb dus ook geen nieuwe content gepost waar op gereageerd kon worden. Het aantal meldingen dat ik had gemist?

 • Instagram: 11
 • Twitter: 2 mentions
 • Facebook: 71 meldingen, dit is exclusief meldingen voor de pagina’s van klanten
 • Whatsapp: 1051 gemiste berichten

Uitzicht tussen Oostzaan en Zaandam met de zon die net op is
Belangrijkste lessen

Stop met multitasken en focus!
Ja, ik dacht echt altijd dat multitasken sneller werkte. Turns out it doesn’t. Door me niet te laten afleiden en mijn lijst één voor één af te werken, krijg ik veel meer gedaan.

Plannen
Ik maak altijd al een lijst met dingen die ik moet doen, maar ik plan nooit wanneer ik ze (ongeveer) ga doen, behalve op de dag. En dan stel ik het uit, en uit, en uit. En dan moet ik het verschuiven naar de volgende dag, omdat ik niet meer genoeg tijd heb. Als ik een tijd plan om iets te doen (bloggen als ik mijn bed uit ga, mail checken na het ontbijt, etc, etc) dan kom ik makkelijker mijn bed uit en begin ik veel eerder aan die lijst.

Moeheid
Moe zijn sucks, maar dat wist ik al. Waar ik voorheen de hele dag in die moeheid bleef hangen, moest ik nu wel aan het werk. En wat blijkt? Terwijl ik een half uur eerder in de trein/bus in slaap val, kan ik eenmaal aan het werk makkelijk mijn ogen open houden voor de rest van de dag. En nog productief zijn ook.

Comfortzone
Mijn comfortzone wordt een stuk kleiner door mijn onzekerheid. Iets om aan te werken. Tegelijkertijd breek ik mijn comfortzone op andere plekken door en doe ik dingen die ik ‘vroeger’ nooit van mezelf had verwacht.

Powernap
Powernappen kan makkelijk in een half uurtje als je moe genoeg bent, daar heb je geen twee of drie uur voor nodig. En het werkt voor de rest van de dag. (Note to self)

FOMO
FOMO bestaat echt, maar is bij mij in ieder geval een stuk minder dan ik had verwacht. Mooie uitvinding, dus niet meer schuldig voelen als ik alle nieuwe tweets voorbij scroll of een paar dagen niet op Facebook kijk om te zien waar mijn vrienden mee bezig zijn.

Heb jij al eens Helweek gedaan? Wat vond je ervan?

Share:

3 Comments

 1. July 7, 2015 / 8:19 am

  Geen helweek voor mij, ik ben blij met de slaap en rust die ik krijg ;) Wat betreft de sociale media: ik heb ook flink wat mensen uit mijn lijsten gegooid, omdat het geen meerwaarde had. En sinds ik de Facebook-app niet meer op mijn telefoon heb staan en hem in mijn browser open, bekijk ik dat ook een stuk minder en ik mis het niet! Best rustig zo :)

 2. July 7, 2015 / 8:57 am

  Wat een fijn blog je met veel duidelijk punten. Je kunt zien dat je er veel van hebt geleerd. Ik ben heel benieuwd wat het met mij gaat doen.

 3. July 7, 2015 / 9:59 am

  Fijn dat het jou zulke inzichten gegeven heeft! Ik zou het misschien ook wel eens willen doen, maar dan op mijn eigen manier.. Iets wat voor mij wel haalbaar zou zijn haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *