Helweek dag 4: buiten je comfortzone

20150702_222528

Even wat drinken op het terras voor ik met Helnacht begon. Heel gezond aan het water!

Deze week doe ik mee aan Helweek. Het thema van donderdag is ‘buiten je comfortzone’. En we zijn over de helft van Helweek!

Hoe ging de vierde dag?

Een aantal keer dat ik gisteren buiten mijn comfortzone ben getreden en mijn grenzen heb verlegd:

  1. In de hitte toch gaan sporten, omdat het moet van Helweek (goede motivatie, zal ik dit iedere maand eens doen?)
  2. Korte broek aan naar buiten! Gebeurt niet heel vaak. En dan ook nog mijn blouseje in mijn broek, dat doe ik nooit omdat ik denk dat ik er een dikke buik van krijg. Bij deze outfit niet (vind ik, als het wel zo is, laat het me maar niet weten)
  3. In de hitte bezig met mijn to do-list, in plaats van op de bank hangen met een serie (of met een boek, maar ik denk dat ik nu in slaap zou vallen met een boek, haha). Moet ik ook maar aan wennen, want dat kan ik vakanties, niet als je gewoon doorwerkt zoals ik nu moet (gaan) doen.
  4. Zelf naar de winkel toe om iets elektronisch/technisch te kopen, in plaats van alles en iedereen om advies te vragen. En er dan nog vertrouwen in hebben ook!
  5. Vragen of ik met mensen mee mag, in plaats van wachten op een uitnodiging.
  6. Proberen de hele nacht op te blijven, zonder dat ik een deadline heb de volgende ochtend (scriptie). Waar ik er twee weken geleden geen moeite mee had om de hele nacht op te blijven, is het me nu niet gelukt. Om kwart over drie ben ik toch maar mijn bed in gegaan, nadat ik bijna begon te huilen omdat ik een email per ongeluk verwijderde, in plaats van te verplaatsen. Ik sliep drie uurtjes en kan vanochtend mijn ogen niet open houden. Wat zal ik blij zijn als het vanavond 22u is.

Lessen van vandaag

Mijn comfortzone is kleiner dan ik dacht. En vooral uit die comfortzone ben ik vandaag gestapt. Het gaat hierbij vooral om de onzekerheid die me tegenhoud. Onzekerheid over mijn lichaam (punt 2), onzekerheid over mijn kennis en beoordelingsvermogen (punt 4) en onzekerheid over mezelf, of ik niet opdringerig ben (punt 5).

Mijn comfortzone is groter dan ik dacht. Want ondanks die onzekerheid hierboven doe ik tegelijkertijd zoveel andere dingen wel. Netwerken op evenementen, mensen aanspreken en vragen om een interview, naar evenementen/feestjes/bijeenkomsten gaan terwijl ik (bijna) niemand ken. Naar het buitenland in mijn eentje. Mijn dromen achterna jagen, terwijl de meeste mensen daar een beetje op reageren van ‘nou, veel succes dan, we zullen zien wat er gebeurt’.

Die tegenstelling, dat is toch een beetje raar? Een confronterende dag dus, zo met dat nadenken over mijn comfortzone. Ook voelt het als falen dat ik die nacht niet heb doorgehaald, maar de eerste quote in het hoofdstuk over vrijdag is:

Activiteit en rust zijn twee vitale aspecten van het leven. Balans vinden tussen die twee is een kunst op zich. Weten wanneer te rusten en wanneer actief te zijn en in welk mate is wijsheid. Het ene in het andere kunnen vinden, activiteit in rust en rust in activiteit, is de ultieme vrijheid.

Sri Sri Ravi Shankar

Voor mij was het gisteren/afgelopen nacht verstandig om te gaan slapen. Ik moest kiezen tussen de helnacht niet volbrengen, of wel en dan de dagen erna niks waard te zijn. Nu kan ik (hopelijk) de komende drie dagen nog met focus aan de gang en zo Helweek afmaken.

Zelia en Josianne doen deze week ook Helweek. Zij bloggen er ook over, dus misschien vinden jullie het wel leuk om hen ook te volgen. Zelia blogt op Just Keep Running over haar Helweek en Josianne doet dat op It’s a lovely day.

Share:

1 Comment

  1. July 3, 2015 / 8:43 am

    Wat goed zeg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *